Kultura i media

DSW - miejsce dla Ciebie

Kuchnia Literacka 2 (sól)

Dobra jest sól; lecz jeśli sól swój smak utraci, czymże ją przyprawicie (Mk 9,50)


Sól, podobnie jak chleb, stanowi nie tylko codzienny pokarm, popularną przyprawę, posiada nadto szereg symbolicznych znaczeń, z których nieliczne tylko tutaj uda się przedstawić. W Starym Testamencie symbolizuje najczęściej przymierza i trwałe przyjaźnie (Lb 18, 19), co ma pewnie związek z jej praktyczną funkcją konserwującą. Jest także sól stałym elementem darów ofiarnych, podkreślając ich doskonałość i brak podatności na zepsucie (Kpł 2,13; Ez 43, 23). Ale sól ma w Biblii i inne, odmienne znaczenie – może symbolizować Boży gniew i karę. Zamienia się wtedy ziemia żyzna w słony ugór skutkiem niegodziwości jej mieszkańców (Ps 107, 34). Pamiętamy także wszyscy historię nieszczęsnej, bo zbyt ciekawskiej, żony Lota (Rdz, 19, 26). W umiarkowanych ilościach jest jednak sól do życia niezbędna (o czym też wspomina Biblia – Pierwsze rzeczy potrzebne do życia ludzkiego są: woda, ogień i żelazo, sól, mleko i chleb pszeniczny... (Syr 39, 31), stąd poniższy przepis.


Chleb powszedni z solą

Ukroić kromkę chleba powszedniego, posmarować grubo masłem i posypać solą kamienną. Stosować zawsze w sytuacji zagrożenia zepsuciem.

 

W czasie posiłku polecamy czytać książkę Katarzyny Łeńskiej-Bąk Sól ziemi (Wrocław 2002).


zdj 2