Prima aprilis w Kuchni Literackiej
Dziś oddajemy głos (oczywiście wyłącznie w sprawach kulinarnych) dwóm znakomitym ekspertom: Antoniemu Słonimskiemu i Julianowi Tuwimowi. Myślimy, że poniższe rady przydadzą się każdemu.
Jak ugasić pragnienie?
Zbliża się lato, a wraz z nim nieznośne upały. Nasze gosposie ucieszą się na pewno z podanego poniżej sposobu ugaszenia pragnienia. Nalewamy do zwyczajnej szklanki trochę wody (mniej więcej ¾) i wprowadzamy do jamy ustnej. Potem krótkimi łykami wprowadzamy wodę do przewodu pokarmowego, a następnie dalej. Przed użyciem wstrząsnąć.
Co podać do stołu, gdy przyjdą goście, a w domu nic nie ma
Świeżo upieczoną indyczkę pokrajać w plasterki, wyłożyć na półmisek, ubrać kaparami i sałatą z pomidorów. Funt łososia, trzy pudełka sardynek, szczupaka na zimno, pasztet ze zwierzyny i kilka śledzi marynowanych, zimne mięsa – rozłożyć na półmiskach i rozstawić na stole. Kilka butelek wódki i wina, trochę owoców, czarna kawa i likiery – i ta zaimprowizowana naprędce kolacyjka zadowoli najwybredniejsze gusta.
Więcej podobnych, jakże przydatnych rad znajdziecie w książce A. Słonimskiego i J. Tuwima W oparach absurdu.